Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir? Temel İzolasyonu Nasıl Yapılır?        

  • Anasayfa
  • Temel Nedir? Temel Çeşitleri Nelerdir? Temel İzolasyonu Nasıl Yapılır?        

 

                      ''OSMAN YAPI'' TEMELDEN ÇATIYA TÜM AŞAMALARDA YASAL PROSEDÜRLERE UYAR.

Temel Nedir?

Yapının yüklerini, güvenli bir şekilde zemine aktaran yapı elemanıdır. Temeller, düşey taşıyıcılardan ( kolon, perde, çekirdek taşıyıcı duvar vb.) aldıkları yükleri daha geniş bir alana yayarlar. Betonarme temeller, sadece betonarme değil, çelik, ahşap gibi yapıların da temelleri olarak kullanılır.

Temel Çeşitleri Nelerdir?

Temeller, yükün büyüklüğüne, yükün geldiği düşey taşıyıcıya, zemin türüne ve taşıma gücüne bağlı olarak çeşitli şekillerde yapılabilir.

1) Yüzeysel Temeller

2) Derin Temeller

1) Yüzeysel Temeller:

Yapı yükünün, zemin yüzeyine yakın bir yerde güvenle taşınabildiği zeminlerde uygulanır. Kuru ve sulu zeminlerde uygulanabilir. Temel, kesinlikle zemin yüzeyine oturtulmamalı, mutlaka don seviyesi altına inilmelidir. Yüzeysel temelleri, kendi içinde

  • Duvar altı temeli,
  • Tekil temel,
  • Sürekli temel,
  • Radye temel,

olmak üzere dört gruba ayrılır.

 

-Radye Temeller-

Radye jeneral olarak da bilinir. Dolgu zeminlerde, emniyet gerilmesinin düşük olduğu ya da fazla sıkışabilen zeminlerde, kolonların birbirine çok yakın olduğu durumlarda radye temel uygulanır. Bina zemini tamamen örten ve tersine çalışan bir döşeme üzerine oturtulur.

2) DERİN TEMELLER:

  •  Kazıklı Temel

Yapı yükü, zemine çakılan kazıklar kanalıyla, derinlerde bulunan sağlam zemine, kazık uçlarıyla(uç kazığı) ya da kazığın yan yüzeylerinin sürtünmesinden (sürtünme kazığı) yararlanarak aktarılır. Zemine belirli aralıklarla çakılan bu kazıklar birbirine, üst kısımlarına atılan bağ kirişleri ve ızgaralarla bağlanır.

TEMEL İZOLASYONU

 Temel izolasyonu nedir, neden yapılır?

Her ne kadar günümüzde binaların dış yüzeyi göz kamaştırıyor olsa da en önemli nokta binanın temelinin sağlam olması ve temel izolasyonunun en uygun ve doğru şekilde yapılmış olmasıdır. Temel izolasyonu ile sadece zemini değil, yapının tamamını koruma altına alabilirsiniz. Temel su izolasyonu sayesinde binanın zeminin yanında binanın tamamını koruma altına alarak binanın ömrünü de uzatmış olursunuz.

Binanın oturacağı zemine ilk önce yalıtım yapılması gerekir. Temel İzolasyonu nedir sorusunun en doğru cevabı, binanın ömrünü uzatmak, yapıyı kimyasal maddelerden korumak, binayı kullanan kişilerin olumsuz şekilde etkilenmesini önlemektir. Bu yüzden temel izolasyonu binanın temelinin sağlam olması ileride istenmeyen problemlerin ortaya çıkmaması için gereklidir. Hatalı yapılan ya da eksik uygulanan temel izolasyonu, ileride maliyeti yüksek çözümler meydana getirir.

İnşaat bittikten sonra su izolasyonu;

  •  İnşaat bittikten sonra izolasyon yapılıp, yapılmadığının tespiti çok zordur.

*  Temeller toprak altında kaldıklarından temeli etrafı eğer imkân varsa kazılarak bohçalama ile su izolasyonu yapılıp, yapılmadığı görülebilir.

*   Sürme izolasyonunun tespiti zordur.

*   Temel su izolasyonu yapılmayan binalarda, sonradan temel su izolasyonu yapılması imkânsız gibidir.

*   Ancak temelin ulaşılması mümkün olan bölgelerinde içten sürme izolasyon yapılabilir.